Chillardag med bakningskväll


Överst till vänster: Semlebullarna redo för "jässkåpet".
Överst till höger: Semlebullarna i "jässkåpet", efter ca 7 minuter.
Nederst till vänster: Semlebullarna efter ca 20 minuter i "jässkåpet", penslade med ägg och redo för gräddning.
Nederst till höger: Den färdiga produkten! Fyllda med hemmagjord mandelmassa och chokladgrädde, och garnerade med florsocker (jag valde att klippa ut en "G-klav"-mall ur vanligt papper, lägga den på locket av varje
semla, pudra på florsockret och sedan ta bort mallen. Vips, så har man ett najsigt mönster :) )


Idag har jag sjusovit, kollat tv, fortsatt med översättningsjobbet av en
Mike Oldfield-intervju jag laddat hem från Youtube, hjälpt min yngste bror att bygga
en hydrual-kolv av lego, och gått en rask promenix ner till affären för att handla
ingredienserna för att baka det smarriga ni ser här ovanför; Mini-chokladsemlor.
Hittade receptet i en Coop-mattidning jag skumläste i eftermiddags.
Det var lite extra kul att baka eftersom det var en bra tag sen jag gjorde det sist.
Jag följde receptet NÄSTAN som det stod. Gjorde nämligen dessa undantag:
1. Grundreceptet är för 25 st mini-semlor,
men jag ville göra mina lite större och därmed blev antalet 12 st semlor.
2. Istället för att låta degen jäsa i 45 minuter under bakduk, delade jag upp och
formade den till semlebullar direkt efter att den var färdigblandad, lade dom på
bakplåtspapprad plåt, som jag sen lät jäsa i ugnen; ca 15-20 minuter i 40°
Den fungerade på så sätt som ett "jässkåp", där temperaturen är idealisk för att
få degen att jäsa bra och snabbt.
3. Jag använde Oboy-pulver istället för Kakao. Funkade fint det också ^^
4. Jag tillsatte en smula mer jäst än vad som stod angivet.

Receptet kommer här:


CHOKLADSEMLOR
25 st

Semlebullar:
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2-3 msk baksirap eller socker
1 krm salt
3 msk kakao
7 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Mandelmassa:
1 dl skålllad, skalad sötmandel
0,5 dl socker
0,5 msk vatten

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1 msk kakao

Garnering:
2 tsk florsocker
2 tsk kakao

Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. Häll den i en bunke och smula i jästen. Rör tills
jästen är löst. Tillsätt socker eller baksirap, salt, kakao, och nästan allt mjöl. Klicka i
smöret och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i bunken, täckt med handduk, ca
45 minuter.
Dela degen i 25 bitar på mjölat bakbord, och forma dem till släta bullar. Lägg dem på
en plåt med bakplåtspapper, låt dom jäsa övertäckta med en handduk ca 25 minuter.
Grädda semlorna i mitten av ugnen i 5-7 minuter.
Mixa mandel, socker och vatten till en massa. Skär ett lock av varje bulle. Ta bort lite
av bullens inkråm med en gaffel och fyll bullarna.
Vispa grädden med florsocker och kakao. Fördela chokladgrädden på bullarna och lägg
på locken. Häll florsocker i en sil och pudra det över semlorna.









Kommentarer
Postat av: Mamma

Det var jättegott!

2011-02-22 @ 10:16:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0